Å se utover oss selv

Når vi fotograferer er det øynene vi bruker mest. Vi ser ut over oss selv og inn i det miljøet som vi er i. Kanskje har vi en tanke om hva vi skal se etter eller kanskje vi bare lar inntrykkene komme og fotograferer det vi synes er et bra motiv. Vi kan lete etter noe bestemt eller noe ubestemt, vi kan ta kontroll over det vi ser etter, eller vi fotograferer på impuls. Når vi ser, sender hjernen impulser som vi forvandler til informasjon og som vi bestemmer oss for å fotografere eller ikke. Ser jeg en spennende person i byen, kan jeg gå bort til personen og spørre om å få ta et portrett bilde av ham eller henne. Eller kanskje lyset gjør at det skinner ekstra fint i en bygning, da kan jeg finne på å ta bilde av det jeg ser. Er jeg ute i naturen og ser en vakker blomst, kan jeg finne på å legge meg ned på bakken for å komme enda nærmere blomsten, få et fint perspektiv og en fin bakgrunn, eller kanskje jeg er på et fjell og ser et flott landskap foran meg, så ser jeg, komponerer bildet og klikker på utløseren. Det jeg ser rundt meg gir meg altså impulser til å fotografere.

I dette galleriet er det bilder fra flere år. Bilder jeg har tatt både på impuls, men også planlagt. Uansett gir disse bildene meg gode minner når jeg ser på dem nå.

Hva skjer med deg når du retter blikket utover?

Blir du opptatt av det du ser?

Kjenner du på nysgjerrighet?

Får du lyst til å fotografere og se hvordan bildet blir?

Blir det vanskeligere å tenke på triste ting?

Kjenner du at du er tilstede i øyeblikket?

Oppgave som øker din tilstedeværelse

Gå ut og ta minst ti bilder av hva som helst. Du behøver ikke ha noen plan, bare fotografer det du får lyst til å ta bilde av. Kjenn at du blir opptatt av dette, og at du lar deg engasjere. Når du har tatt bilder går du inn igjen og ser på alle bildene, du kan sortere dem, de du synes er bra i en mappe og de du ikke synes er bra i en annen mappe på datamaskinen eller mobilen. Du kan ha bildene for deg selv, eller du kan vise dem frem til andre, det viktigste er at du har følt deg engasjert i det du har gjort under denne øvelsen.